Duben 2016

Tradiční gastronomie

5. dubna 2016 v 14:35 | Lucie Nováková |  Články
Co se týče gastronomie, je Ischia velmi rozmanitá, pestrobarevná a chutná a svou podobností je blízká kuchyni neapolitánské. Mezi tradiční pokrmy a speciality patří samozřejmě dary moře (v případě Ischie je to moře Tyrhénské). Rybáři přivážejí ze svých výprav na moře nejrůznější úlovky - tuňáky, langusty, mořské okouny, sardinky, krevety, mořské ježky, mečouny, kalamáry nebo pražmy. Tradiční pokrmy, které na Ischii nesmí chybět, jsou rybí polévka, špagety se škeblemi (vongole) a s rajčatovou omáčkou nebo špagety tzv. in bianco (tedy pouze s olivovým olejem), linguine (to jsou dlouhé ploché nudle) se škeblemi a s rajčatovou omáčkou nebo s cozze (se slávkami jedlými) a ovčím sýrem. Na Ischii si veli potrpí na alici, což jsou ančovičky, které připravují různými způsoby: naložené v soli, smažené, okořeněné nebo obalené v těstíčku. Typickou specialitou, kterou připravuje téměř každá restaurace, je coniglio alla cacciata (králík na divoko). Samozřejmě nesmí chybět tradiční salát caprese (jedná se o salát z rajčat s mozzarellou). Velmi chutný je i lilek, parmazán, houby nakládané v oleji či kapie v oleji. Velmi využíván je také česnek a tradiční čerstvé bylinky (bazalka, oregáno,...)


A jelikož jsme na italském ostrově, nesmíme zapomenout také na tradiční pokrm - pizzu - jakou je například pizza Romana (základem jsou rajčata, sardinky a mozzarella), dále je to pizza Napoletana (základem jsou rajčata, oregáno, sůl a pepř) a samozřejmě pizza Margarita, která se skládá z rajčat, mozzarelly a bazalky, jejichž barvy jsou symbolem Itálie. Pizza Margarita nese jméno na počest královny Makréty Savojské a název pochází již z roku 1889.

Téměř v každé pekárně na ostrově se pečou zákusky a sladkosti. Speciálním a zajímavým dezertem je Babá. Jedná se o piškotový, nadýchaný dezert, který je naplněn šlehačkou, popřípadě krémem nebo tradičním limoncellem (citronový likér, který je velmi chutný). Dalšími moučníky jsou Boží milosti - plněné taštičky, caprese (čokoládový dort s ořechy), tiramisu, citronové moučníky a zákusky, jablečné záviny nebo pastiera (velikonoční moučník z listového těsta, který je naplněn krémem a kandovaným ovocem).

Nesmím zajisté opomenout místní vynikající vína z úrodných vinic, které se nacházejí na úpatí nejvyšší hory ostrova - Monte Epomea, ale také z vinic z okolí vesnic Serrara, Panza, Cimmentorosso a Ciglio. Od roku 1987 vyrábí vinařská společnost Casa D´Ambra také šampaňské Kalimera. Tradičním likérem je Limoncello, které se vyrábí z citronové kúry a nakládá se do alkoholu s cukrem. Dále je to Fragolino (jahodové víno), Cremoncello (také citronový likér, ale krémový) a v neposlední řadě známé bylinné likéry jako Amarischia či Rosolino.



Bruschetta

1. dubna 2016 v 16:34 Recepty
Ingredience:
  • 6 větších rajčat
  • 1 balení mozzarelly
  • drcená sušená bazalka
  • čerstvá bazalka
  • ciabatta nebo speciální chléb (u nás je k dostání v Makru)
  • olivový olej
  • 2 - 3 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
Postup:
Do mísy nakrájíme rajčata na menší kostky. Česnek utřeme a přidáme do mísy společne s drcenou sušenou bazalkou a najemno nakrájenou čerstvou bazalkou. Vše osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem. Vše dohromady lehce promícháme. Ciabattu či chléb (dle vlastní chuti) opečeme v troubě nebo na pánvi s trochou oleje. Na opečený chléb poklademe směs z rajčat a na závěr ho posypeme mozzarellou nakrájenou na kostičky. Tento pokrm se skvěle hodí jako předkrm nebo jako lehká večeře.
TIP: Na Ischii se prodává přímo speciální koření na bruschettu, které tomu dodá teprve tu správnou chuť!

Přejeme Vám dobrou chuť.
Buon appetito!



Vítejte...

1. dubna 2016 v 12:25 | Lucie Nováková |  Články
Především bych Vás chtěla přivítat na našem novém blogu, kde se dozvíte mnoho zajímavých a užitečných informací ohledně termálního ostrova Ischia. Naleznete zde také tradiční italské recepty a dozvíte se mnoho zajímavostí, které jste možná nevěděli...

Na úvod bych Vám velice ráda Ischii představila:

ISCHIA - italský termální ostrov, který je taktéž znám pod názvy Zahrada Evropy či Zelený ostrov, je vyhledávanou turistickou destinací. Ischia je místem kontrastů, prolíná se zde minulost s přítomností a turisté zde naleznou jak moderní hotelové komplexy či vilky, tak i tradiční obchůdky v úzkých, starobylých uličkách, které na Vás vdechnou závan dávných časů. Ischia je specifická pro svou různorodost - ostrov plný středomořské vegetace, exotických rostlin, piniových hájí, termálních pramenů, hornatého reliéfu a vysokých skalisek, členitého pobřeží, středomořské architektury či půvabných zátok a zálivů. To vše Ischia svým návštěvníkům nabízí a je díky tomu vyhledávaným místem, které skýtá příležitosti k oddechu, relaxaci, odpočinku, ale i k aktivní dovolené.

ISCHIA je svou rozlohou největším ostrovem Neapolského zálivu. Leží přibližně 33 km západně od Neapole a od ostrova Capri. Celý ostrov je rozdělen na 6 částí - ISCHIA PORTO A PONTE, CASAMICCIOLA TERME, LACCO AMENO, FORIO, SERRARA FONTANA A BARANO. Nejvyšší horou ostrova je Monte Epomeo, jenž ční do výšky 788 m n.m. Ischia je sopečného původu a je součástí "CAMPI FLEGREI" (Flegrejských polí), kam patří také Neapol, Pozzuoli a sopka Solfatara. Poslední erupce na ostrově byla v roce 1301 - sopka Flaiano.

Historie letem světem

Podle jedné z pověstí se na ostrově zastavil Aéneas, když se vracel po porážce z Tróje. Bylo to ještě předtím, než byl založen Řím (753 př.n.l.). Je známo, že ostrov byl osídlen již v době neolitu. Svědčí o tom archeologické nálezy. Vrch Castiglione v Casamicciole byl osídlen v době bronzové a v době železné. V 8. století se zde usadili přistěhovalci z Řecka a založili zde osadu Pithecusa, podle které byl kdysi i celý ostrov pojmenován. V této době vzkétá obchod s keramikou, je je pro ostrov typická. Roku 1265 připadla Ischia rodu Anjou, později španělskému králi Alfonsovi I. Aragonskému, který vybudoval opevnění na obranu ostrova proti nájezdům pirátů. Byla to zlá doba, která v 17. století vyvrcholila morovou epidemií. Poté se v čele vystřídali Habsburkové a Bourboni, kteří zde vládli až do roku 1860, kdy došlo ke sjednocení Itálie a Ischia se stala součástí italského království.

Nezapomeňte navštívit Aragonský hrad...

Jednou z nejznámějších a nejnavštěvovanějších památek na ostrově je zajisté Aragonský hrad - dominanta Ischia Ponte a symbol celé Ischie, ze kterého dýchá středověk. Hrad se tyčí na malém ostrůvku, který je vulkanického původu. Celková výška hradu sahá do 115 m. U vstupu se prochází starou branou (l´antica Porta di Mare - Mořská brána), která dříve sloužila jako Strážnice (Batteria). Nacházejí se zde i ruiny Katedrály S. Assunty, což byl původně románský kostel. V roce 1301 byl kostel přebudován na novou katedrálu, která je jedinečná díky zachovalé malířské výzdobě.Dále je zde k vidění Kostel Immacollata, který byl vystavěn pro jeptišky řádu Klarisek (tento řád založila Beatrice della Quadra). Návštěvníci mohou spatřit kupole kostela, ale také tajemné pohřebiště Klarisek pod kostelem či vězení Bourbonů, Grotta del Mago (Jeskyni čaroděje) nebo pláž svatého Pankráce.